bank-phrom
19/06/2020

Un recorregut virtual per l’exposició «Ara toca festa»

plat1627reus

Aquest juny, el Museu de Reus estrena la guia virtual de l’exposició «Ara toca festa», una proposta digital que vol complementar la mostra que ubicada al Museu d’Art i Història, a la plaça de la Llibertat.

En un recorregut virtual, ens apropa als continguts de l’exposició, a partir de fotografies i enregistraments de vídeo que ens descobreixen més aspectes de les celebracions de Sant Pere i de Misericòrdia a Reus. Parets digitals que encapçala la mulassa, al davant de la festa, i que ens mostren el símbols que la fan una festa de ciutat: els gegants i els nanos, les figures d’imatgeria i els balls, els castells, sense oblidar el simbolisme de la teiera o la importància de la pirotècnia a les nostres festes populars, amb la tronada com a manifestació destacada, i el ball de diables.

Però l’espai virtual no reprodueix el continguts de la mostra que vol convidar a visitar presencialment. «Ara toca festa» és una exposició que presenta un seguit d’elements materials –molts d’ells centenaris– que formen part del patrimoni festiu de la ciutat i que, alhora, els contextualitza en el marc d’una festa viva que es pot viure als carrers i a les places. La guia digital proposa nous continguts audiovisuals en què el diàleg entre el passat i el present és constant. Destaquen, en aquest sentit, les ballades dels gegants i nanos des de mitjan segle XX fins a l’actualitat, la tronada, la presència dels castells o el resum d’una festa major de la dècada de 1960, un moment històric que palesa la continuïtat d’un model que permetrà l’espectacular creixement del seguici festiu a partir de 1980. També ens mostra pràctiques desaparegudes, com l’enlairament de globus de paper. La guia virtual convida, doncs, a aturar-se davant les imatges per redescobrir aspectes poc recordats i constatar com la festa s’ha transformat.

Aquesta guia virtual és una producció de l’IMRC / Museu de Reus, a partir del fons d’imatges del Centre de la Imatge Mas Iglesias. A més, ha comptat amb la col·laboració –entre d’altres– de Canal Reus TV i de Carrutxa.

Es tracta d’una primera experiència, generada amb els recursos propis del Museu, d’introduir continguts digitals que complementen les exposicions físiques, accessibles en tot moment des de la xarxa i que es podran descobrir des de les mateixes sales de les exposicions.

 

Podeu accedir a la guia virtual des d'aquí