En record dels bombardeigs que va patir Reus

27/03/2018 - 14:15

L'alcalde, Carles Pellicer ha descobert, aquest dilluns 26 de març, una placa en memòria de les persones que van patir els bombardejos aeris de la Guerra Civil espanyola a la ciutat, coincidint amb el 80è aniversari dels fets. Salvador Palomar, tècnic del Museu de Reus i investigador en l’àmbit de la memòria personal, ha fet un parlament per recordar els fets de l’hivern de 1938, el patiment de la població i la importància que va tenir la defensa passiva, amb la construcció de refugis, per a protegir les persones. Després de la descoberta de la placa, la colla castellera Xiquets de Reus ha aixecat un pilar commemoratiu.

El 26 de març de 1938, a un quart i mig de nou del matí, sis bombarders S-79 –amb quaranta-vuit bombes de cent quilos, explosives, i vint-i-quatre més, de vint, incendiàries– van tornar a assolar la ciutat de punta a punta. Sembla que foren dos atacs seguits, amb pocs minuts de diferència.Les bombes van creuar la ciutat, des del camí de Salou a l’estació del Nord, afectant nombrosos edificis. Potser el més conegut, a la plaça del Mercadal. A la cantonada del carrer de Jesús, una bomba destruí cal Pedrol i deixà molt malmesa la casa Navàs, que va perdre bona part del darrer pis i de la teulada, així com la torreta de la cantonada, que no s’ha arribat a reconstruir.

A més, les bombes van destruir una fàbrica de persianes i cremar un magatzem de roba.Diversos testimonis afirmen que en aquest bombardeig els reusencs quedaren definitivament convençuts de la seguretat que els oferien els refugis en esclatar dues bombes a la plaça de Prim, prop del bar Solsis –a la cantonada de la plaça amb el carrer de Llovera–, directament sobre el refugi, sense provocar cap dany. Els impactes de la metralla sobre algunes de les columnes dels porxos de la plaça encara es poden observar en l’actualitat.


D'altra banda, al vestíbul de l'Ajuntament
mostra l'exposició itinerant «Reus sota les bombes» produïda per l'Arxiu Municipal. Aquests dies, el Museu ha programat visites comentades al refugi de La Patacada, que continuaran cada dimarts a la tarda. Per poder accedir a la visita s'ha de reservar prèviament trucant al Museu de Reus (telèfon 977 010 660) o al correu electrònic museu@reuscultura.cat