Exposició "Bon cop de falç. La història de l'himne"

09/11/2015 - 13:27

Del 10 al 21 de novembre, el Museu de Reus acull l’exposició Bon cop de falç. La història de l'himne, una mostra comissariada per L’Avenç, Grup Enderrock i Clack que vol explicar Els Segadors des d’una perspectiva històrica i del seu ús social. 

En deu plafons, dissenyats per Jordi Navarro, es repassen l’origen de l’himne, el seu ús social, les altres cançons que haurien pogut esdevenir l’himne de Catalunya i  finalment el futur de Els Segadors.

També es podrà veure el documental homònim, emès a TV3 el 9 de setembre de 2014 i  basat en el llibre Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional (L’Avenç, 2011), de Jaume Ayats, musicòleg i director del Museu de la Música de Barcelona. 

La presència de l’exposició al Museu de Reus s’emmarca dins d’un seguit de presentacions que s’estan fent arreu del territori català i que inclouen Argentona, Mollerussa i Girona amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat. El mes de setembre, aquesta exposició es va estrenar a l’Espai Dalmau del Born Centre Cultural, a Barcelona.

Un documental estrenat a TV3 i a La Xarxa

De 57 minuts de durada, conduït pel mateix Ayats i dirigit per Eloi Aymerich, el documental Bon Cop de Falç. La història de l’himne es va emetre, després de l’estrena a TV3, als canals locals adherits a la La Xarxa de Comunicació Local en format de minisèrie. 

Combinant escenes de ficció amb actuacions musi¬cals i entrevistes amb especialistes es basteix un retrat tant de l’himne com de la història col•lectiva d’un poble que lluita, prenent com a símbol de la construcció nacional el fet de “cantar junts per sentir que som alguna cosa junts”, tal com expressa Ayats en la pròpia peça audiovisual. 

El documental és una producció del Grup Enderrock, L’Avenç i Clack junt amb Televisió de Catalunya i La Xarxa de Comunicació Local amb el suport del Museu de la Vida Rural de L’Espluga de Francolí, l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, Finques Pous, Cooperativa Plana de Vic i Aranow.

Amb la col.laboració del Departament de Cultura.