Imatge de l'exposició

Exposició "La vida dins la muralla. Una aproximació al Reus medieval"

26/03/2015 - 19:00

Des d'aquest dijous, 26 de març, i fins al dia 30 de maig, es pot veure l'exposició “La vida dins la muralla. Una aproximació al Reus medieval”, produïda per l'Arxiu Municipal i pel Museu de Reus.

La troballa, en els darrers temps, dels fonaments d'un fragment de mur i de diverses torres de la muralla medieval de Reus, bastida al segle XIV, ha posat d'actualitat aquesta vella estructura urbana de la qual, si més no aparentment, no en quedava cap rastre.

La muralla va ser un element clau per a la configuració urbanística de Reus, ja que va permetre la creació del tomb de ravals (la muralla passava rere les cases del raval, d'aquí que només hagi aflorat a llocs com al Pallol o a la plaça de Catalunya) i va influir en la creació dels carrers, tant els de l'interior del raval com dels més propers exteriors, com el carrer del Vent i altres.

Des de l'Arxiu Municipal i des del Museu es va valorar l'interès i la conveniència de fer conèixer què va ser la muralla al seu temps, un gros mur emmerletat i envoltat de torres, que envoltava sobradament la vila medieval. Al mateix temps, s'ha considerat interessant que l'exposició reflecteixi la vida quotidiana dels reusencs dins la muralla i com la seva presència contribuí no només a la seguretat de la població, sinó també a la cohesió veïnal i al reforç del sentiment de pertinença a una comunitat. L'exposició és, doncs, un passeig per la vila i per la vida dels reusencs medievals.

Proposta didàctica
“La vida dins la muralla” és també una proposta didàctica d'aproximació al Reus medieval que té la voluntat d'incorporar-se el proper curs com a programa d'activitats i recursos educatius de l'Ajuntament de Reus (ARE).

L'exposició impulsada per l'Arxiu Municipal, amb la col·laboració de l'Institut Municipal de Museus, consta de vuit plafons –que esdevindran itinerants per centres cívics i educatius– que s'acompanyen, en la seva presentació al museu, d'una mostra d'objectes que il·lustren les funcions de la muralla i volen apropar al públic a la vida dels reusencs a l'època.

Aquesta exposició és el resultat d'un exhaustiu treball de documentació a partir dels fons conservats a l'Arxiu Municipal. De fet, per il·lustrar com era l'antiga muralla reusenca s'ha fet una activitat de recerca i documentació fotogràfica de les estructures conservades en poblacions properes com Alcover, Mont-roig, la Selva o Montblanc.

Per al curs 2015-2016 s'elabora un dossier de materials i una projecció d'imatges per complementar els continguts de la mostra itinerant.