Reus, motor econòmic del sud de Catalunya

20/06/2018 - 12:03

La commemoració del centenari del Foment Industrial i Mercantil de la ciutat ha estat el motiu per a l’exposició «Reus, motor econòmic del sud de Catalunya» un recorregut molt visual i amè per la història econòmica de Reus i les comarques del Camp dels darrers dos-cents anys, des de l’esplendor de l’aiguardent en el segle XVIII –origen de la coneguda dita «Reus, París i Londres»– a la configuració del model actual, passant per l’esclat de la indústria tèxtil –veritable motor del procés d’industrialització de la ciutat– i l’espectacular boom dels anys de la Primera Guerra Mundial.

Dividida en cinc grans àmbits cronològics –L’època d’esplendor de l’aiguardent (segle XVIII); L’esclat de la indústria tèxtil (segle XIX); La crisi de tombant de segle; De l’eufòria per la Gran Guerra a la crisi de 1929 i De la difícil postguerra al model actual– l’exposició ens endinsa en els diferents sectors industrials i econòmics de la ciutat –la indústria dels licors i del vi, els fruits secs, el comerç o l’avicultura– fent referència també a les principals marques que s’han creat els darrers anys –com ara, les de diferents vermuts. o la coneguda d’electrodomèstics Crolls.

El visitant podrà observar peces singulars i representatives de l’activitat econòmica reusenca en diferents moments. Una classificadora d'ous de la Granja Nolla, símbol de l'empenta avícola de Reus i la comarca: una motocicleta de la marca reusenca "Reddis", clar exemple de l'esperit emprenedor i la diversitat de l'activitat industrial de la ciutat; o una assecadora i rentadora de la marca reusenca "Crolls", una vertadera marca de ciutat amb projecció estatal i internacional del segle XX. En el recorregut de la mostra, tanmateix, hom pot observar un alambí del segle XIX, un taulell de botiga amb una antiga caixa registradora, mostres de la considerabe quantitat d’envasos, ampolles o etiquetes que han generat les diferents produccions reusenques o un muntatge prou visual que en recorda el moment en que les grans xemeneies caracteritzaven la silueta de la ciutat.

D’aquesta forma l’exposició que certifica el paper capdavanter i dinamitzador de la societat reusenca en l’economia del sud de Catalunya, representa una fita fins al moment inèdita en l’estudi, l’anàlisi i la divulgació de la història de la ciutat.

La mostra és organitzada per Reus Foment Empresarial i el Museu de Reus, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya i la Fundació Privada Reddis.  Del 20 de juny de 2018 al 12 de gener de 2019, es podra visitar al Museu de Reus (raval de Santa Anna) de dimarts a dissabte, de 10:00 h a 14:00 h i de 17:00 h a 20:00 h. Com a complement de l’exposició i la celebració del centenari del Foment Industrial i Mercantil, es realitzaran un seguit de conferències en diversos espais emblemàtics de la ciutat.