Imatge descriptiva de l'exposició 'Construint el paisatge.'
Exposició

Construint el paisatge.

Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya

Març - Abril 2017 Lloc: Raval de Santa Anna, 59

Construint el paisatge.

Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya

Els proper mesos de març i abril, en el marc de les activitats de la Capital de la Cultura Catalana 2017, el paisatge serà protagonista. Al Museu de Reus —al raval de Santa Anna, 59— es presenta l'exposició «Construint el paisatge. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya», una mostra itinerant, coordinada per l'Institut Ramon Muntaner i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

Catalunya és un país amb una gran diversitat de paisatges, producte de la relació continuada entre les éssers humans i l’entorn on els diversos elements construïts, la seva distribució pel territori i les seves formes i materials són un element clau de la configuració del paisatge.

 

L’exposició analitza aquesta interacció en contextos tan diversos com l’alta muntanya, la costa, les terres de secà, l’horta i les planes de regadiu, abordant la complementarietat entre les dimensions d’espais viscuts, simbòlics i productius dels diferents element de l’arquitectura tradicional que en condicionen les formes, les tècniques i els materials utilitzats en la construcció i la ornamentació, en la relació o no amb els recursos presents en el territori i amb els coneixements tècnics dels especialistes. A partir d’aquesta realitat, l’exposició planteja elements de reflexió sobre l’estat actual d’aquest tipus de construccions, tot reflexionant sobre el seu futur a partir de l’actualització dels seus usos i funcions.

 

L’exposició ha estat impulsada i concebuda per l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, xarxa que integra museus, centres d'estudi i associacions com Carrutxa, centre de documentació del patrimoni i la memòria. Es podra visitar entre l'1 de març i el 18 d'abril de 2017.

 

En col·laboració amb Carrutxa es desenvoluparan diverses activitats a l'entorn de la mostra: conferències sobre els primers estudis sobre les construccions de pedra seca realitzats a les nostres comarques, a càrrec de Salvador Vilaseca, i sobre les barraques de Mont-roig del Camp, declarades en part Béns Culturals d'Interès Nacional. I també sobre l'actualitat pel que fa a la conservació d'aquest patrimoni material i el valor del paisatge, amb exemples també propers en la geografia com el Priorat —comarca que opta a la declaració com a ...— o la gestió del patrimoni arquitectònic al Parc Natural de Montsant.

 

Amb la col·laboració del grup d'estudi de les barraques del Centre Miró de Mont-roig del Camp, l'exposició itinerant es complementa amb una mostra fotogràfica sobre aquest tipus de construccions en aquesta població del Baix Camp, amb la projecció d'un documental sobre el tema.

 

El paisatge ha estat protagonista de les activitats del Museu des del 2016 amb exposicions sobre l'evolució paleoambiental i el poblament prehistòric al Camp de Tarragona, la proposta sobre «Espais indecisos» del laboratori del paisatge de l'Escola d'Art de Reus o l'exposició «Paisatges al fons d'art del Museu» entre el febrer i l'abril de l'any passat.

 

Comissariat:

calendar

Dades:

Març - Abril 2017


Altres exposicions

Consulta el nostre

ARXIU FOTOGRÀFIC

El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus disposa d’un arxiu fotogràfic amb més de 800.000 fotografies, de les que en podeu consultar més de 45.000 clicant aquí.

Accedir a la fototeca
arxiu-foto

Col·laboradors