Imatge descriptiva de l'exposició 'XINA, NOMÉS UNS INSTANTS'
Propera exposició

XINA, NOMÉS UNS INSTANTS

Gràcia de la Hoz, 43 anys fent fotografia.

Imatge descriptiva de l'exposició 'XINA, NOMÉS UNS INSTANTS'
Del 01 de febrer al 31 de març de 2024 Lloc: Museu Salvador Vilaseca

XINA, NOMÉS UNS INSTANTS

Gràcia de la Hoz, 43 anys fent fotografia

L'1 de febrer, Gràcia de la Hoz presentarà a Museus de Reus la exposició “Xina, només uns instants”,  un recull de 40 fotografies realitzades recentment a la província de Guizhou.

Aquesta província de la República Popular de la Xina ubicada en la part sud-oest del país. És la província amb el PIB per càpita més baix de Xina però rica en recursos naturals, culturals i ambientals. Demogràficament és una de las províncies més diverses de Xina. Grups minoritaris como Miaoi Yao representen més del 37% de la població.

 

Aquesta exposició, la fotografa no pretén mostrar un treball exhaustiu sobre aquesta zona sinó, que tal com diu el títol, només uns instants a Xina.

La mostra “Xina, només uns instants”

Amb aquesta exposició l’autora ens presenta la seva faceta fotogràfica vinculada al reportatge, la vida al carrer, la gent i el seu entorn més immediat, la seva llar, tot en un entorn rural. Tot i així, també és, principalment, una mostra de retrats de persones, tema que l’autora ha treballat molt intensament en els darrers anys. Podríem, doncs, enquadrar l’exposició també dins d’un tema tan clàssic en fotografia com és el retrat que ens presenta en un format quadrat que la autora utilitza ben sovint i que li permet centrar millor els models dins de la imatge.

La mostra es va gestar en un viatge fotogràfic a la Xina l’any 2017. No pretén ser un reportatge de l’anomenat gegant asiàtic. Com ens suggereix el mateix títol, només pretén reflectir uns instants viscuts en una zona, una mica remota de la República Popular de la Xina.

Malgrat haver visitat també grans ciutats i, fins i tot, la capital Beijing i alguns elements de la Xina monumental, finalment es va decantar per reflectir breus instants de la vida quotidiana d’algunes petites comunitats rurals a la província de Guizhou situada al sud-oest de la Xina de la qual la capital és Guiyang. Aquesta província és relativament pobra, amb el PIB per càpita més baix de Xina, poc desenvolupada econòmicament però rica en recursos naturals, ambientals i culturals. Demogràficament, Guizhou és una de les províncies més diverses de la Xina. Els grups minoritaris Miao i Yao representen més del 37% de la població.

Allí va poder compartir aquests petits instants en un ambient plenament rural amb una gent molt acollidora que li va mostrar amb orgull la seva vida senzilla i li va deixar compartir per una estona la seva vida familiar, obrint les portes de casa seva.

Aquest tracte tan familiar li va permetre acostar-se a la gent i, malgrat la dificultat amb l’idioma, poder captar de ben a prop la gent. En resum, va intentar copsar i transmetre a través de les seves imatges l’essència de la vida senzilla en un món rural en un petit racó de la Xina, és doncs, una ínfima mostra d’aquest immens país. “Només uns instants” es refereix a l’instant que cal per captar una imatge amb una càmera fotogràfica. Només cal un instant per immortalitzar allò que passa en un lloc determinat en un moment precís.

L’autora ens mostra aquests moments des del prisma de la seva experta i atenta mirada.


 

Biografia

Gràcia de la Hoz té una llarga trajectòria dins de la fotografia que comença a mitjans dels anys 70 i ben aviat entra a l’Agrupació Fotogràfica Reus on s’introdueix en el món del laboratori fotogràfic, dels concursos i de la fotografia creativa. En el transcurs dels anys, dels inicis amb fotografia en blanc i negre, passa per la diapositiva i a finals dels anys 90 comença en l’incipient món digital amb fotos escanejades i tractades posteriorment amb Photoshop fins a la introducció definitiva en la fotografia digital l’any 2004. Ha practicat els més diversos temes fotogràfics des de reportatge, collage, fotomuntatges digitals i en els darrers anys la seva obra ha anat cap al retrat i el bodegó.

El primer premi destacable de la seva carrera és el Premi Ciutat de Reus de Fotografia 1994. Des de aleshores ha obtingut més de 80 premis en salons internacions amb més de 850 obres seleccionades i més de 260 premis en salons nacionals. Es pot destacar que el 2016 va obtenir el Premi Mo-tse Photography Master a la 6a Biennal Internacional de Fotografia a Jinan, Xina.

Ha participat en més de 35 exposicions col·lectives a Catalunya, Espanya, Letònia, Turquia, Irlanda i Itàlia i també més de 35 exposicions individuals a Catalunya, Espanya, Eslovènia Xina i França.

Ha actuat de jurat en més de 90 salons nacionals i uns 75 internacionals. Les seves obres s’han publicat també en diverses revistes fotogràfiques i ha col·laborat en deu llibres.

Tota aquesta trajectòria li ha valgut nombrosos reconeixements nacionals i internacionals així és Membre d’Honor de la Federació Catalana de Fotografia, FCF, Mestre FCF 1*, Jurat de Platí de la FCF. Per la Confederació Espanyola de Fotografia, CEF és Artista CEF i Jurat de Plata de la CEF.

Finalment, és membre de la Federació Internacional de l’Art Fotogràfic, FIAP, i té els reconeixements Excel·lència FIAP Or, EFIAP/g i el títol de Mestre FIAP, MFIAP, que és el màxim reconeixement que atorga la FIAP per la trajectòria fotogràfica d’un autor. Cal remarcar que és la primera dona de l’estat espanyol i, per ara la única, en obtenir aquesta distinció.

Si voleu conèixer millor l’autora: www.graciadelahoz.com

De l’1 de febrer al 31 de març de 2024, el treball fotogràfic de Gràcia de la Hoz es podrà veure a la planta baixa del Museu Salvador Vilaseca


 

 

Comissariat:

Centre de la Imatge Mas Iglesias / Gracia de la Hoz

calendar

Dades:

Del 01 de febrer al 31 de març de 2024


Museu Salvador Vilaseca

Altres exposicions

Consulta el nostre

ARXIU FOTOGRÀFIC

El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus disposa d’un arxiu fotogràfic amb més de 800.000 fotografies, de les que en podeu consultar més de 45.000 clicant aquí.

Accedir a la fototeca
arxiu-foto

Col·laboradors