bank-phrom
06/08/2021

El batiscopi: un objecte curiós per a observar l’hàbitat marí

L’estiu és temps per a gaudir de l’aigua i de la natura i l’objecte destacat que us proposem aquest mes té molt a veure amb el període estiuenc i l’observació de la natura.

plat1627reus

Es tracta d’un objecte cilíndric, metàl·lic, amb anses laterals i dues obertures als extrems, una amb un recobriment de pell que suavitza el perfil metàl·lic i una altra amb una placa de vidre que permet mirar tot aïllant de l’aigua la visió.

Tècnicament és diu batiscopi i es tracta d’un instrument, popularment conegut com a mira-fons o telescopi d’aigua, que serveix per a observar les plantes, els animals i el hàbitat marí i també els amarres o les parts del vaixells que queden submergides als mars, llacs o rius. També s’utilitza com a eina educativa d’observació i per a realitzar fotografies subaquàtiques a poca profunditat.  

Etimològicament, la paraula que el defineix prové dels mots grecs bathý i kópos: profunditat i observar; pertany a la mateixa  família de paraules que telescopi, microscopi o periscopi...

La peça, que podeu trobar exposada a la planta baixa del Museu Salvador Vilaseca tot el mes, va estar una donació dels hereus de Josep Massó i va entrar el febrer de 2007 als fons del Museu juntament amb altres peces ben curioses.


Càpsula descriptiva del fotògraf Josep Massó Vidal


Josep Massó Vidal (1922–2004), continuador de la fàbrica de licors de la família i fotògraf, gran aficionat a l’excursionisme, conservava junt amb altres instruments i objectes, la original peça. La presència d’aquest objecte ens parla de l’interès que Massó tenia per la observació de la natura. Un interès que és reflecteix també en la seva obra fotogràfica. Pioner d’aquesta disciplina a la ciutat de Reus i integrat a l’excursionisme científic en els anys quaranta, destacà pel tractament de les llums i uns enquadraments rigorosos. 


Col·laboradors