bank-phrom
09/07/2021

¿Penseu que els joves passen moltes hores enganxats a les pantalles?

L’objecte destacat del juliol ens acosta a una tecnologia del segle passat que va omplir d’imatges i de històries els vespres de molts nens i nenes: el Cine Nic, una fàbrica de somnis que va fer la volta al món.

plat1627reus

El Cine NIC fou el primer projector d’imatges en moviment pensat per ser utilitzat pels infants. Comercialitzat a partir de 1931, va ser obra de la família Nicolau.

L'aparell va ser patentat en Josep Maria Nicolau Griñó, enginyer industrial, i el seu germà Tomàs, enginyer tèxtil. La marca NIC creada utilitzant les tres primeres lletres del seu cognom es va registrar el mateix any. Un tercer germà, en Ramon, arquitecte, va ser l'encarregat de dibuixar les tires de les primeres pel·lícules. D'aquesta manera, els germans Nicolau, hereus d'una família d'industrials paperers, abandonaren aquesta activitat per embarcar-se en la indústria de la joguina.

El Cine NIC va ser comercialitzat per l'empresa Proyector NIC S.A. propietat dels germans. L'any següent patentaren el famós logotip: un noi negre cavalcant un elefant. Una altra persona important dins de l'empresa fou Pere Bosom Guiñó, cosí dels Nicolau, que fou l'encarregat com a mecànic del procés de fabricació de les joguines.


L'aparell consistia en un cos de cartró, posteriorment va ser de metall, on hi havia una làmpada i dues lents que eren successivament tapades per un obturador. El projector tenia dues funcions bàsiques: arrossegar la pel·lícula i obturar el pas de llum a la part superior o inferior d'aquesta pel·lícula.

Les pel·lícules eren unes llargues tires de paper vegetal translúcid amb dues imatges pràcticament idèntiques, les quals, en moure una maneta, anaven avançant per darrere la lent permetent que la història s'anés desenvolupant. A la vegada, l'obturador permetia projectar alternativament una de les dues bandes de dibuixos, fet que produïa l'efecte d'animació.

Els dibuixos de la primera època fins a mitjans dels anys 40 eren de Ramon Nicolau Griñó. L'autor dels guions literaris i les adaptacions de contes infantils, llegendes o faules va ser en Tomàs Nicolau. Els temes tractats en les pel·lícules animades del Cine Nic eren generalment contes tradicionals o personatges clàssics com la Ventafocs, la Caputxeta, la cigala i la formiga, Hansel i Gretel o Barbablava.


Col·laboradors